
Tissues
In de horeca en op kantoren worden er bovengemiddeld veel tissues gebruikt.
Hoeveel tissues gooi jij weg? Vooral op kantoren en in de horeca belanden opvallend veel tissues in het restafval. Uit afvalsorteeranalyses die klanten door ons hebben laten uitvoeren, blijkt dat in 1100 liter rolcontainers soms wel 25% van het restafval uit tissues bestaat. Zonde, want deze afvalstroom is prima te recyclen!




Tissues beter scheiden voor een duurzamer proces
Duurzaam ondernemen begint met het juist scheiden van afvalstromen, en dat geldt ook voor tissues. Hoewel tissues van papier zijn gemaakt, horen ze niet bij het oud papier. Gebruikte tissues belanden vaak bij het restafval en worden verbrand, wat leidt tot onnodige CO2-uitstoot en milieubelasting. Toch kunnen tissues, mits goed ingezameld, wél gerecycled worden. Door ze apart in te zamelen, besparen we grondstoffen en verminderen we de noodzaak om nieuw papier te produceren.
Vervuiling in de keten: de impact van verkeerd afval scheiden
Als tissues bij het oud papier belanden, kan dit de hele recyclingketen verstoren. Vervuiling in een vracht maakt het moeilijker om het materiaal te recyclen en brengt extra kosten met zich mee. Bij beperkte vervuiling kan deze eruit gesorteerd worden, maar dat betekent extra handelingen en kosten in de keten. Bij grote vervuiling wordt de hele vracht afgekeurd en blijft hergebruik uit. Dit afval moet dan naar de verbrandingsoven, wat niet alleen duurder is, maar ook zonde van de grondstoffen. Juist scheiden voorkomt dit en zorgt ervoor dat materialen zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt worden.
Recycling: wat doen we met tissues?

Tissues kunnen, ondanks dat ze van papier zijn gemaakt, niet bij het oud papier vanwege de korte vezelstructuur en eventuele verontreinigingen. Toch zijn er manieren om ze te recyclen. In gespecialiseerde processen worden gebruikte tissues verwerkt tot nieuwe papierproducten, zoals toiletpapier of industrieel absorberend papier. Dit gebeurt door het materiaal op te lossen in water, waarbij onzuiverheden worden verwijderd en de vezels opnieuw worden gebruikt. Door tissues apart in te zamelen en aan te bieden voor recycling, verminderen we afval en dragen we bij aan een duurzamer gebruik van grondstoffen.
Tips: Hoe jij kan bijdragen aan het recyclen van tissues
Wil je bijdragen aan een duurzamere afvalverwerking? Met een paar eenvoudige stappen help je mee om tissues beter te recyclen en de keten te sluiten:
- Start met apart inzamelen – Plaats speciale inzamelbakken voor tissues op je werkplek, vooral in sanitaire ruimtes waar ze het meest worden gebruikt. Zo voorkom je dat ze bij het restafval belanden.
- Kies voor gerecyclede tissues – Door gerecyclede tissues te kopen, stimuleer je de vraag naar gerecyclede papierproducten en help je de kringloop sluiten.
Kleine acties maken een groot verschil. Begin vandaag nog!
Wat zijn tissues?
Tissues zijn zachte, absorberende papiersoorten die worden gebruikt voor persoonlijke hygiëne, zoals gezichtsdoekjes, papieren zakdoekjes en handdoekjes. Ze worden gemaakt van cellulosevezels, meestal afkomstig van houtpulp, gerecycled papier of een mix van beide.
Wat tissues onderscheidt van gewoon papier, is hun speciale structuur. Ze zijn licht, sterk absorberend en vaak behandeld om extra zacht te zijn. Sommige tissues bevatten toevoegingen zoals lotion, parfum of antibacteriële middelen. Door hun korte vezellengte en mogelijke vervuiling (zoals snot, make-up of etensresten) kunnen ze niet bij het reguliere oud papier, maar wel apart worden gerecycled.
Wat mag er in een tissuescontainer?
Bnext.nl heeft duidelijke richtlijnen over wat er wel en niet toegestaan is in een tissues container. Als er materiaal in de container komt dat er niet in hoort, dan kunnen wij de container niet meenemen; de vracht wordt vervuild en recycling/hergebruik wordt verstoord. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Neem in zo’n geval direct contact op met onze klantenservice.
Toegestaan

Tissues
Niet toegestaan

Restafval

Plastic

Karton

GFT
Containers voor tissue
Bij Bnext.nl vind je verschillende formaten rolcontainers voor de inzameling van tissues. Voor grote hoeveelheden afval zijn perscontainers een goede oplossing. Bij beperkte ruimte biedt onze minipers een efficiënte oplossing.

rolcontainer 240 liter

rolcontainer 660 liter

Inzameloplossingen
Bnext.nl biedt rolcontainers van 240 tot 2400 liter voor de inzameling van tissues. Heb je grote hoeveelheden? Onze perscontainers zijn een goede optie. Bij beperkte ruimte is onze innovatieve minipers de perfecte oplossing. Bnext.nl zorgt ervoor dat jij altijd duurzaam kunt ondernemen.